HKZ Certificering

Bij Consulex Services zijn we toegewijd aan het ondersteunen van zorgorganisaties bij het behalen van de HKZ-certificering, een keurmerk dat staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Dit keurmerk bevestigt dat uw organisatie voldoet aan de hoogste standaarden van kwaliteitsmanagement in de zorg en laat zien dat u serieus investeert in het continu verbeteren van uw dienstverlening.
hkz certificaat behalen

Kwaliteit in de zorg met HKZ Certificering

Kwaliteitskeurmerk en certificatie voor kleine zorgorganisaties

Consultancy en Advies

Bied deskundig advies over de specifieke vereisten van de HKZ-normen en hoe deze effectief te implementeren binnen de organisatie.

Implementatie ondersteuning

Help organisaties bij het opzetten en implementeren van kwaliteitsmanagementsystemen die voldoen aan de HKZ-normen, inclusief het structureren van processen en procedures.

Training en Opleiding

Verzorg gespecialiseerde trainingen voor medewerkers over de principes van kwaliteitsmanagement in de zorg en de specifieke eisen van de HKZ-norm.

Documentatie ontwikkeling

Assisteer bij het ontwikkelen en onderhouden van de vereiste documentatie die de naleving van HKZ-normen aantoont.

Interne Audit

Voer interne audits uit om te beoordelen of de huidige praktijken van de organisatie voldoen aan de HKZ-standaarden en identificeer gebieden voor verbetering.

Voorbereiding op Externe Audit

Begeleid organisaties in de voorbereiding op de externe audits uitgevoerd door de certificerende instantie, om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het HKZ-certificeringsproces soepel verlopen.

Risicobeheer

Help organisaties met het identificeren, analyseren en beheersen van risico's die invloed kunnen hebben op de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Aan de slag met HKZ zorgkwaliteit

Bij Consulex Services zetten we ons in om de zorgkwaliteit binnen uw organisatie naar een hoger niveau te tillen met de HKZ-certificering.

Deze certificering is meer dan een keurmerk; het is een belofte aan patiënten en cliënten dat uw zorginstelling voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen en voortdurend streeft naar verbetering.

HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector en verzekert dat uw processen en diensten systematisch en structureel worden gecontroleerd op efficiëntie, veiligheid en cliënttevredenheid.

Met onze deskundige begeleiding en diepgaande kennis van de sector, helpen wij uw team de kwaliteit van zorg voortdurend te verbeteren, risico’s effectief te beheren en te voldoen aan de hoogste standaarden.

Kies voor Consulex Services en maak kwaliteit in zorg uw standaard.

HZK: Vraag en antwoord

Het HKZ-certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) ondersteunt de implementatie van een kwaliteitsmanagementsysteem in uw zorginstelling. Met HKZ krijgt u de tools om doelgericht en met focus continu te verbeteren. Dit stelt u in staat om effectief te ondernemen en u te concentreren op wat u het liefst doet: zorg verlenen. Met een HKZ-certificering worden risico’s systematisch beheerd en geïntegreerd in uw kwaliteitsmanagementsysteem, wat zorgt voor stabiliteit en voorspelbaarheid in uw dagelijkse operaties.
Bij de keuze voor een kwaliteitsmanagementsysteem komt ISO 9001 vaak naar voren als de standaardnorm voor kwaliteit. Echter, er bestaan significante verschillen tussen ISO 9001 en HKZ, vooral in structuur en toepassingsgebied. HKZ is specifiek ontworpen voor de zorgsector en sluit naadloos aan bij de taal en behoeften van zorgorganisaties. Beide normen delen een vergelijkbare structuur, maar HKZ gebruikt gedetailleerdere, zorgspecifieke terminologie. Bijvoorbeeld, HKZ vereist gedetailleerde procesomschrijvingen van uw primaire zorgprocessen en stelt specifieke eisen aan deze beschrijvingen, inclusief KPI’s die onderwerpen als patiëntveiligheid benadrukken. ISO 9001 is breder, vereist alleen dat primaire processen zijn vastgesteld en biedt meer vrijheid in hoe deze worden beschreven zonder specifieke KPI’s te verplichten. Conclusie: HKZ biedt minder ruimte voor interpretatie en is daarmee een passendere keuze voor zorgorganisaties, ongeacht de grootte, die op zoek zijn naar een norm die diep ingaat op de specifieke eisen van de zorgsector.
Hoewel een HKZ-certificaat niet verplicht is, vereisen financiers zoals verzekeraars en gemeenten vaak dat zorgorganisaties over een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem beschikken. Dit kan een HKZ-norm zijn, maar ISO 9001 en NEN 15224 certificaten zijn ook geldige opties. Voor zorgorganisaties die gecontracteerde zorg willen aanbieden, is het dus essentieel om over een geschikte certificering te beschikken.
Je kiest voor HKZ omdat je als zorgorganisatie de kwaliteit van zorg wilt verbeteren met een norm die specifiek is voor jouw sector. HKZ biedt diverse gespecificeerde normen aan, zoals HKZ-KO voor kleine organisaties met maximaal tien medewerkers en één locatie. Daarnaast zijn er normen zoals HKZ-GGZ, HKZ-VVT, HKZ-Zorg en Welzijn en HKZ-Gehandicaptenzorg. Voor kleinere organisaties kan de HKZ-KO norm aantrekkelijk zijn vanwege de eenvoud en beperkte omvang. Echter, bij groei of ambitieuze doelen adviseren we een specifiekere HKZ-norm te kiezen die past bij de grotere verantwoordelijkheden en wettelijke eisen, zoals GGZ, VVT, gehandicaptenzorg, kraamhulp of zorg en welzijn.

Uw Partner in HKZ Certificering: Voor Zorg, ZZP en Kleine Organisaties

Bij ons bent u aan het juiste adres voor uitgebreide begeleiding en specialistische diensten om uw HKZ Certificering en ISO 9001 certificeringen te behalen en te behouden. Wij bieden deskundige ondersteuning voor elke stap in het proces, van GAP analyse tot implementatie, interne audit en onderhoud. Met onze expertise in zowel ISO 9001 als HKZ zorgen wij ervoor dat uw organisatie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.

HKZ Certificering behalen

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Laat je gegevens achter en wij bellen spoedig voor een gratis intake.